Renoveringsguide badrumsrenovering Stockholm

Många har oftast en vision om hur deras nya badrum kan se ut, när man börjar planera en badrumsrenovering. Det kan dock vara svårt att förena den visionen ibland med vad man faktiskt kan göra i sitt badrum när den ska renoveras. Renoveringsguide badrumsrenovering Stockholm hjälper dig att gå igenom vissa av begreppen!

En guide om badrumsrenovering i Stockholm

Badrummen är ibland unika och därför kan de även ha begränsade förutsättningar till renovering. Vissa idéer kan se bra ut på exempelvis en bild men när dom måste anpassas till en begränsad yta, så kanske planlösningen inte blir lika bra som man tänkt sig.

Vi kan hjälpa er att förverkliga era badrumsdrömmar, kontakta oss när ni behöver professionell badrumsrenovering i Stockholm. Vi har lång erfarenhet av att renovera badrum i Stockholm och självklart har vi även goda referenser!

Att planera en badrumsrenovering i Stockholm

Prioriteringar: Gå noga igenom era behov, vilka funktioner ni vill ha och hur vill ni utnyttja alla ytor i badrummet. Spara bilder på lösningar och design som tilltalar er, från hemsidor, tidningar och kataloger. Skapa sedan en mood-board med färger och stilar som ni gillar, ta med alla detaljer (inredning, möbler, sanitet m.m) som ni tycker om.

Planering är grunden till en lyckad badrumsrenovering!

En bra planering är alltid grunden till en lyckad och prisvärd badrumsrenovering. Planeringen är viktig för att minimera risken att kostnaden ökar för en badrumsrenovering. Planera badrummets olika delar noggrant, placera ut alla sanitetsvaror och möbler på en skalenlig ritning. När renoveringen väl är igång så kan det vara svårare att göra ändringar, det kan även bli onödigt kostsamt att dra om elkablar, avloppsrör, vatten ledningar osv.

badrumsrenovering på Södermalm
Referensbild: Tidigare badrumsrenovering på Södermalm

Se till att du har en bra ritning från början, så sparar du både tid och pengar på badrumsrenoveringen. Kontrollera även att allt du har planerat är genomförbart och att du får ett godkännande från bostadsrättsföreningen. Ovanstående bild visar en tidigare utförd badrumsrenovering på Södermalm i Stockholm.

Om du bor i äldre hus med gjutjärn stammar, så kan det vara lönsamt att göra ett stambyte när du ändå är igång med att renovera badrummet. Gjutjärn stammar har normalt en livslängd på ca: 40–50 år, det kan bli onödigt dyrt att behöva renovera igen om stammen rostar sönder efter något år och du får vattenskador i bostaden.

Funktionalitet

Lättstädat är alltid bra ledord för ett badrum, typ av duschlösning, typ av belysning, el uttag vid spegeln, tvättmaskin osv

Beräkna budget till badrumsrenovering

Beräkna kostnad för din badrumsrenovering i Stockholm, gör i ordning en ordentlig budget för din badrumsrenovering, hur mycket din badrumsrenovering kommer att kosta i material- och arbetskostnader. Kostnaden för badrumsrenoveringen blir lättare att beräkna och överblicka om du delar upp alla kostnader.

Exempelvis: kostnad för material du själv köper och kostnader för material som entreprenören köper, kostnad bortforsling byggavfall, kostnader för arbeten, hur mycket rot-avdrag du har kvar att utnyttja osv.

Tänk långsiktigt när du planerar att renovera badrum i Stockholm.
Planerar du att bo kvar länge i bostaden eller vill du sälja den inom något år?
Det kan vara klokt att tänka på vad en eventuell köpare i framtiden skulle uppskatta i badrummet, om du funderar på att sälja och skapa mervärde.

Se till att välja material och färger som du kommer att trivas med på längre sikt, mörka kakelplattor på väggar brukar inte vara så attraktivt för eventuella köpare, det är säkrare att välja ljusa färger till väggar då badrummet ofta kan upplevas större.

Tänk långsiktigt när du köper produkter till din badrumsrenovering!

Tänk även långsiktigt när du beräknar materialkostnader, se till att köpa produkter med bra kvalitet! Välj då hellre produkter (blandare, möbler, toalettstol, duschdörrar etc) som håller länge. Att köpa billiga produkter kan bli dyrt i slutändan, om det du köper inte håller måttet och måste bytas inom något år, köp hellre produkter från kända tillverkare. Läs gärna på olika forum om vad andra tycker och har för erfarenhet av produkter du vill köpa.

Eget arbete – Renoveringsguide badrumsrenovering Stockholm:

Vilka arbeten kan du utföra själv och vilka arbeten vill du anlita hantverkare till?  Det beror givetvis på hur mycket fritid du har, tänk även efter om det är värt att utföra vissa arbeten själv. Köra bort byggavfall eller köpa sanitetsvaror, kakel/klinkers/fog, duschdörrar osv. är kanske några arbetsuppgifter du klarar av själv. Glöm inte att rådfråga med din plattsättare i Stockholm, om det kakel/klinkers som du vill köpa passar till just ditt badrum. Underarbeten, tätskiktsarbeten, plattsättning, bygge av nya väggar och VVS-arbeten bör du alltid överlåta till professionella och utbildade hantverkare som utfärdar ett giltigt kvalitetsdokument, likaså alla typer av el-installationer.

Förutsättningar – Renoveringsguide badrumsrenovering Stockholm:

Glöm inte att kontrollera med din bostadsrättsförening vilka krav dom ställer vid en badrumsrenovering i Stockholm.

  • Ska VVS arbeten utföras av en rörmokare som har utbildning enligt Säker Vatten?
  • När är stammen bytt eller planerar föreningen att byta stammen inom något år?
  • Måste ventilationen kompletteras när du vill ha nytt undertak?
  • Finns jordfelsbrytare vid el-centralen?
  • Vilka regler ska hantverkarna förhålla sig till när dom utför badrumsrenoveringen?

Pris på din badrumsrenovering i Stockholm

Begär in offert från minst ett par olika företag, med material och arbetskostnader specificerade var för sig. Dom stora byggvaruhusen i Stockholm brukar kunna ordna en offert du kan jämföra andra offerter med. Renoveringsguide badrumsrenovering Stockholm hjälper dig att ta reda på hur mycket din badrumsrenovering kan kosta.

Val av badrumsfirma i Stockholm

Att välja företag till din badrumsrenovering – Renoveringsguiden Stockholm.
Nu gäller det att hitta pålitliga och kunniga hantverkare, särskilt för plattsättning och viktiga tätskiktsarbeten samt VVS arbeten som kräver professionell kompetens. Det kan vara svårt att hitta rätt hantverkare om du enbart fokuserar på priset då det finns vissa företag som vill renovera ditt badrum snabbt och inte bryr sig lika mycket om vad som händer efter några år. Att välja ett företag som renoverar ett badrum på 2 veckor (när väggar måste putsas) kan vara riskabelt eftersom fukt kan bli kvar i väggar, fukt som också kan ”vandra” till grannar och avgränsande rum utan att man upptäcker detta, fukten kan även bilda farligt mögel i väggar och förorena luften i hela bostaden.

Vid en badrumsrenovering ska entreprenören alltid kontrollera att underlagen och ytskikten är tillräckligt torra innan tätskikten installeras. Detta är tyvärr något som en del badrumsfirmor inte tänker på när dom utför badrumsrenovering för snabbt. Torktider är därför alltid viktiga att ta hänsyn till så att du får en säker levnadsmiljö.

Du bör alltid välja kvalitets säkrade hantverkare. VVS montör som är utbildad enligt Säker Vatten. Utbildade plattsättare som utfärdar ett giltigt kvalitetsdokument osv. Kontrollera även att företaget har giltig entreprenadförsäkring och F-skatt sedel.

Skriv ett avtal med badrumsfirma i Stockholm, med fast pris på arbete och material. Vissa dolda material i väggar eller golvbjälklag kan dock ibland vara svåra att beräkna, det gäller exempelvis vvs material vid byte av gjutjärns avlopp, regelverk i väggar, brandisolering osv.

Kontakta oss vid badrumsrenovering i Stockholm!

Vi är din nya partner inom badrumsrenovering i Stockholm! Köksrenovering i Stockholm Vi har spets-kompetens inom badrumsrenovering i Stockholm och vi ser alltid till att arbeten blir korrekt utförda, enligt gällande branschregler. Kontakta oss idag för en gratis offertbesiktning av ditt befintliga badrum, så lovar vi att du får en konkurrenskraftig offert av oss!